بازار تجریش تهران، یکی از جواهرات فرهنگی و تاریخی این شهر است که هر روزه بسیاری از مردم و گردشگران را به خود جذب میکند. این بازار به عنوان یکی از بازارهای سنتی تهران، با فضایی خاص و محلی اصیل، نهتنها به یادگاری از گذشته اشاره دارد بلکه به عنوان یک نقطه ترکیبی از فرهنگ و بازاری مدرن نیز شناخته میشود. در این مطلب، به بررسی تاریخچه، ساختار، و اهمیت بازار تجریش پرداخته و تأثیرات آن بر زندگی اقتصادی و فرهنگی تهران را بررسی خواهیم کرد.
تهران پایتخت و بزرگترین شهر ایران است، واقع در شمال ایران. این شهر در استان تهران واقع شده و مرکز فرهنگی، اقتصادی و سیاسی کشور است. تهران دارای جمعیت بسیار زیادی است و یکی از شهرهای پرتراکم جهان محسوب میشود.
شهر تهران در عصر قاجار عنوان پایتخت انتخاب شد و از آن زمان بهعنوان مرکز اصلی حکومت، صنعت، تجارت و فرهنگ در ایران شناخته میشود. تهران دارای امکانات فراوانی از جمله مراکز تاریخی، فرهنگی، پارکها، موزهها و بازارهای متنوع است.
از جمله نقاط دیدنی تهران میتوان به برج میلاد، موزه ملی ایران، گلستان کاخ، اشاره کرد. همچنین تهران دارای مسیرهای متروی عظیمی است که از جمله ویژگیهای حمل و نقل عمومی شهر محسوب میشود.
برج میلاد نیز بهعنوان یک نماد معاصر این شهر شناخته میشود. موزهها، پارکها و بازارهای تهران نیز جاذبههای گردشگری مهمی دارند.
تهران همچنین دارای سیستم حملونقل عمومی فراوانی است، از جمله متروی پرسرعت و اتوبوسهای شهری که امکان دسترسی آسان به نقاط مختلف شهر را فراهم کردهاند. این شهر یک مرکز تجاری نیز محسوب میشود که در آن مراکز خرید معروفی نظیر مرکز خرید ایرانمال و گالری میلاد واقع شدهاند. ساکنان اصلی شهر تهران در طول تاریخ اغلب فارسی زبان بودند، اما با گسترش و رشد این شهر، افراد و گروههای مختلفی از اقوام مختلف مانند آذری، کرد، مازندرانی، گیلک، ارمنی، عرب، لر و غیره به تهران مهاجرت کردند. در حال حاضر، اکثر ساکنان تهران به زبان فارسی صحبت میکنند و بسیاری از آنها لهجه تهرانی دارند. با توجه به آمار سرشماری اخیر در سال ۱۳۹۵، جمعیت تهران به حدود ۸٬۷۳۷٬۵۱۰ نفر رسیده است و در ۲۲ منطقه شهری و ۳۷۴ محله مختلف زندگی میکنند.
اکثر ساکنان تهران اهل دین اسلام و شیعه هستند، اما اقلیتهای یهودی، مسیحی، ارمنی و سنی نیز در این شهر ساکن هستند.
سوغات و صنایع دستی تهران ممکن است در مقایسه با برخی شهرهای دیگر کشور، چندان گسترده و غنی نباشند، اما تعدادی از محصولات محلی و جذاب وجود دارند که میتوانند به عنوان یک یادگار خوب از این شهر شناخته شوند:
- پُشته دوزی، گلیم و جاجیم بافته ایلات تهران
- کارهای خراطی با چوب
- انواع جواهرات و زیورآلات، کیف و کفش چرمی، آثار شیشهای، نمدمالی
آشنایی با بازار تجریش
بازار سرپوشیده تجریش، یکی از بازارهای تاریخی و معروف شمال تهران است که با گذشت زمان به یک مقصد پرطرفدار برای گردش و خرید تبدیل شده است. این بازار تاریخی در منطقه شمیرانات واقع شده و دو محله قدیمی سرپل و تجریش را به هم متصل میکند.
بازار تجریش از یک طرف به میدان تجریش و از سوی دیگر به میدان قدس و ایستگاه مترو تجریش منتهی میشود. در بخش انتهایی این بازار، امامزاده صالح (ع) با معماری زیبا و محل مذهبی مهمی قرار دارد که جذب زیارتگران بسیاری شده است.
بازار تجریش با پاکیزگی و نظافت بالا شناخته میشود. هر ساعت از روز که به این بازار وارد شوید، با فضای تمیز و دلنشین آن مواجه میشوید. با وجود بیش از ۴۰۰ باب مغازه، این بازار مجموعهای از گزینههای وسیع برای خرید انواع کالاها از خوراکیهای تازه گرفته تا ظروف مسی، خشکبار، ادویه و ترشی ارائه میدهد.
تجربه خرید در بازار تجریش به یک سفر متنوع تبدیل شده است؛ اینجا میتوانید علاوه بر خرید، از زیبایی معماری سنتی بازار نیز لذت ببرید. با نزدیک شدن به ساعتهای پایانی روز، حرکت و هیاهو در این بازار افزایش مییابد و تبدیل به یک صحنه پرانرژی از زندگی شهری میشود.
ورود به بازار تجریش از جانب پایانه اتوبوسرانی و ایستگاه مترو تجریش بسیار آسان است. همچنین از طریق پاساژ قائم نیز میتوان به این بازار دسترسی داشت. بخشی از این بازار به امامزاده صالح (ع) راه دارد، که بازدید از آن نیز تجربه جذابی در کنار خریدهای شگفتآور ارائه میدهد.
بررسی تاریخچه بازار تجریش
خاطرات دلنشینی از روزهای گذشته بازار تجریش تهران، برای بسیاری از ساکنان محلههای شمالی شهر، همچنان زنده است. این بازار،در کنار رودخانه تجریش قرار گرفته است و در گذشته، این منطقه هنوز به اندازه فعلی، پر از خانههای مسکونی نبوده است. با حضور امامزاده صالح و بازار تجریش، همراه با رودخانه پرآب و باغهای میوه، این محله یک ترکیب زیبا و متنوع از طبیعت و حیات شهری را ایجاد میکرد. آب و هوای تجریش در گذشته، به عنوان یک منطقه ییلاقی در تهران شناخته میشد.
اگرچه شاید صفا و زیبایی گذشته در این محله حالا ممکن نباشد، بازار تجریش و امامزاده صالح همچنان به عنوان جاذبههای گردشگری محله تجریش باقی ماندهاند. حجرهها و فروشگاههای بازار تجریش تلاش کردهاند که ارتباط خود را با زمانهای گذشته حفظ کنند، هرچند ساختار پاساژهای مدرن نیز تا حدی از جوانب قدیمی این محله کاسته است.
در بازدید از بازار بزرگ تجریش، میدان بزرگ میوه و تره بار نیز حتماً مورد توجه قرار گیرد. این میدان، که در گذشته تکیه تهران بوده است، با معماری جذاب و دیدنی خود شگفتانگیز است. هنوز هم سقف و دیوارههای این میدان با کاشیهای رنگارنگ پر شدهاند که در لا به لای دیوارهای آجری قرار دارند. نام مغازهها و حجرهها نیز با خط نستعلیق بر روی کاشیهای فیروزهای رنگ نوشته شده است که زیبایی و بصیری بازار را دو چندان میکند.
تاریخ دقیق ساخت و شروع به کار بازار تجریش تهران قطعی نیست. در برخی منابع تاریخی آمده است که ساخت بازار تجریش به ۷۰ سال پیش باز میگردد، اما بر اساس گفته کسبه قدیمی بازار، قدمت این بازار به بیش از ۱۵۰ سال میرسد. حضور بناهای تاریخی در این بازار نیز تاییدگر این ادعاست؛ به عنوان مثال، تکیه بزرگ تجریش که درون بازار قرار دارد، تاریخی ۲۰۰ ساله دارد و گفته میشود که حتی قبل از ساخت بازار نیز در این مکان وجود داشته است.
آشنایی با تکیه بزرگ بازار تجریش تهران
بازار تجریش تهران، با یک تاریخ بیش از ۲۰۰ ساله، از قدیمیترین بازارهای شهر تهران به حساب میآید. تاریخچه این بازار به ۲۵ مهر سال ۱۳۸۳ شمسی بازمیگردد و از آن زمان در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این بازار امروزه به نام بازار مروه و تره شناخته میشود و در طول فصول مختلف، میوههای زیبا و رنگارنگ به نحوی جذاب در این میدان به فروش میرسند که حس زندهای به بازار میبخشد.
با این حال، هر سال در ایام محرم، بازار تجریش به یک هیئت عزاداری بزرگ تبدیل میشود و مراسمهای مختلف از جمله تعزیه نیز در این مکان برگزار میگردد. تعزیههای این بازار به حدی شهیر و قدیمی هستند که در ششمین اجلاس شورای عالی ثبت کشور، مراسم تعزیه خوانی در تکیه بزرگ تجریش به عنوان یکی از میراثهای معنوی به ثبت رسید.
بررسی معماری تکیه بزرگ بازار تجریش تهران
معماری منحصر به فرد تکیه بزرگ بازار تجریش نیز مورد توجه قرار گرفته است. این تکیه یک فضای میانی دارد و ساختمانی دو طبقه را در اطراف خود جای داده است. مغازه بزرگی در سمت غربی به نام “شاهنشین” وجود دارد که از سایر فضاها بزرگتر است. در سایر ضلعها نیز ۵ باب مغازه در شمال و ۴ باب در جنوب و شرق ساخته شدهاند. طبقه بالای تکیه در ایام محرم به یک هیئت عزاداری تبدیل میشود، در حالی که در سایر زمانها برای امور تجاری به کار میرود. از لحاظ ساختاری، در گذشته سقف تکیه با ستونهای چوبی ساخته شده بود، اما امروزه شاهد استفاده از ستونهای فلزی به عنوان نگهدارندههای سقف هستیم.
گشت و گذار در حجرهها و فروشگاههای بازار بزرگ تجریش
بهطور کلی، بازار تجریش یک فضای گسترده و دلنشین است که در آن تنوعی بسیار زیادی از اجناس، از “شیر مرغ تا جون آدمیزاد”، برای تمامی سلایق و نیازهای خریداران مختلف در دسترس است. وقتی به داخل این بازار میپردازید، یک نظم آشکار و جذاب در ترتیب حجرهها و فروشگاهها به چشم میخورد.
از ابتدای راسته بازار که به خیابان و ایستگاه متروی تجریش نزدیک است، تا آخرین نقطهی آن، نظم ترتیببندی و مرتبسازی حجرهها و فروشگاهها به دلیل محاسبه دقیق و ترتیب خاصی که دارد، چشمگیر است.
در این بازار، در ابتدا اطراف خیابان و مترو، آبمیوهفروشیها و بستنیفروشیها جای گرفتهاند. این انتخاب منطقی نه تنها باعث دسترسی آسان تر برای بازدیدکنندگان است، بلکه آلودگی و ازدحام نیز کمتر میشود.
پس از آن، با پیشروی درون بازار، مغازههای آلوچهفروشی، خشکبار، و انواع خوراکیها به چشم میخورند. هر قدمی که برمیدارید، تنوع اجناس و لذتهای مختلف خرید را به شما ارائه میدهد. در انتها، با عبور از مختلف انواع اقلام خوراکی، پوشیدنی، کیف و کفش، اسباببازی، و حتی لوازم خانگی، حس خرید پرشور و لذتبخشی به دست میآید و دستتان حاصل خریدهای فراوان پر میشود!
پوشاک
در بازار پرآوازه تجریش، واحدهای متعددی از فروشگاهها و حجرههای پوشاک زنانه، مردانه و کودکانه وجود دارد که مجموعهای گسترده از مدلها و الگوهای لباس، روسری، چادر و سایر لوازم مرتبط را ارائه میدهند. اغلب این پوشاکفروشیها معمولاً از دسته عمدهفروشان بازار سنتی تجریش هستند، که قیمتهای مناسبی را برای محصولات خود ارائه میدهند.
لوازم خانه
در قسمتی از بخش حاشیه بازار، مغازهها و حجرههای مختلفی به فروش لوازم خانگی مانند ظروف، قابلمههای مسی، بلوری، چینی و سایر وسایل آشپزخانه و جهیزیه میپردازند.
میوه
علاوه بر مغازههای میوهفروشی اطراف بازار، یک بخش اختصاصی نیز به بازار میوه و ترهبار اختصاص یافته است. در این بخش، میتوان به راحتی انواع میوهها و سبزیجات را با حال و هوای محلی تهیه کرد.
ادویه و ترشی
بخش جذاب بازار به حجرههای ترشیفروشی، ادویهفروشی، آلوچهپزی و لواشکفروشی اختصاص دارد. با گام زدن در این قسمت، شما به اشکال مختلف ترشیجات، ادویهها و لواشکها فرو میپیچیدید. حتی اگر قصد خرید نداشته باشید، حداقل با یک آلوچه و یک مدل ترشی یا ادویه، از این بخش خارج میشوید!
صنایع دستی
نهایتاً، بخش جالب و متنوع بازار تجریش به انواع صنایع دستی اختصاص دارد، از جواهرات و زیورآلات گرفته تا تسبیحفروشیها و گلیمها. گشتوگذار در میان این هنرها و صنایع دستی مختلف میتواند لذت و سرگرمی پیشروی در بازار سنتی تجریش را دو چندان کند.
بازار تجریش و مساجد تاریخی آن
بازار تجریش یکی از جاذبههای تاریخی و فرهنگی تهران است که علاوه بر معماری خاص خود، سه مسجد قدیمی و معنوی را در دل خود جای داده است. از دیروقت، مساجد و مدارس به عنوان مراکز فرهنگی و مذهبی در کنار بازارها ساخته میشدند، و بازار سنتی تجریش نیز این سنت را ادامه داده و سه مسجد مهم به نامهای “مسجد صاحبالزمان” یا “مسجد خان”، “مسجد اعظم” و “مسجد سیدالشهدا” را در خود جای داده است.
مسجد صاحبالزمان تجریش در خیابان ورودی بازار، کوچه بعثت و پلاک ۱۰.۸۷ پاساژ قائم واقع شده و مسجد سیدالشهدا نیز در کوچهی مسجد، پلاک ۱ واقع شده است. اما مهمترین و قدیمیترین مسجد بازار تجریش، مسجد اعظم است.
مسجد اعظم تجریش با تاریخی که بیش از یک قرن به دوران قاجاریه بازمیگردد، نمادی از تاریخ و گذشته تهران است. ظرفیت این مسجد در بخش برادران بیش از ۴۵۰ نفر و در بخش بانوان بیش از ۲۵۰ نفر است. این مسجد که در داخل بافت اصلی بازار تجریش واقع شده است، با بزرگی خود نشاندهنده هنر معماری و زیبایی بازار است.
در فضای داخلی مسجد اعظم، تزیینات معماری به جز قسمت محراب که از کاشیکاری زیبا برخوردار است، چشمگیر نیست. اما این مسجد یکی از محورهای مذهبی شهر شمیرانات محسوب میشود و در مراسمات مهمی چون دهه اول محرم و شبهای قدر نقش بسزایی دارد. حتی شخصیتهای مهم سیاسی و مذهبی نیز بهطور متداول در این مکان حضور یافته و مراسمات مذهبی-سیاسی مهمی در آن برگزار میشود.
این نمونه نشاندهنده ارتباط نزدیک بافت مذهبی و بازاری بازار تجریش با عرصههای سیاسی است و این بازار بهعنوان یکی از نقاط مهم مذهبی-سیاسی تهران محسوب میشود.
رستوران گردی در تجریش
گشتوگذار در رونق بازارها و کوچههای تاریخی تجریش، که هر گونه بوی خوشمزهای از انواع غذاها به شما پیشنهاد میدهد، تازهترین و لذتبخشترین مقصد برای شما خواهد بود. اینجا به تبدیل یک قسمت از تجریش به مقصدی برای آشنایی با غذاهای منحصر به فرد و خوشمزه میپردازیم.
در این منطقه، تعداد بیشماری از رستورانها و کافهها با انواع غذاهای ایرانی، کبابی، فستفود و دسر، به شما گزینههای فراوانی ارائه میدهند. از بازار تا کوچههای پیرامون میدان تجریش، هر ذائقهای را میتوانید برآورده کنید.
یکی از جذابیتهای خاص بازار تجریش، خوراکیهای خیابانی ایرانی است. این خوراکیها، به خصوص چرخهای خوراکی سیار که در فصل سرما با فروش باقالی و لبو مشغول به کارند، از طعمها و لذتهای خاصی برخوردارند که جایی جز تجریش نمیتوان یافت.
ظهر نزدیک، بوی معطر کباب و غذاهای خوشمزه اطراف بازار را فراگیر کرده و حتی کسبه محلی نیز معمولا از رستورانهای بازار برای تهیه ناهار خود استفاده میکنند. رستورانهایی چون “شمرون کباب”، “آش سیدمهدی”، “رستوران فلوت”، “کباب ناب”، “رستوران باغچه” و “رستوران اردک آبی” تنها چند نمونه از بهترین رستورانهای تجریش هستند.
علاوه بر این همه، لواشک و ترشیجات گزهای پستهای خشکبار و بستنی معروف مشتی اکبر نیز از جمله تنقلات و دسرهای معروف بازار تجریش محسوب میشوند.
حال و هوای بازار تجریش در روزهای خاص
بازار تجریش، یک فضای پویا و پررونق در زندگی تهرانیهاست که در هر مناسبت مذهبی یا غیرمذهبی به یک نمایشگاه زنده و شاد تبدیل میشود. این بازار، سالیان سال است که به عنوان یک مکان تجمع و ارتباط افراد در روزهای خاص شناخته میشود، جایی که تهرانیها با خاطرات خوب و لحظات شاد خود در آنجا به یاد میمانند.
برای تهرانیها، سفر به تجریش در برخی از مواقع، مانند یک سفر یکروزه به عنوان زیارت امامزاده صالح است. گاهی اوقات، این سفر به عنوان یک فرصت برای گردآوری خانواده و گذراندن اوقات خوش با هم تلقی میشود، جایی که عکسهای یادگاری از لحظات خاص زندگی در آن منطقه ثبت میشود.
علاوه بر ایام مذهبی همچون محرم، صفر و شبهای قدر که همیشه موجب برگزاری مراسمها و تشریفات مختلف در مساجد و تکایا محلی معتبر در تجریش میشوند، ایام نوروز نیز باعث تحول و جشنوارهای شدن بازار و محیط اطراف آن میگردد.
حتی قبل از آغاز نوروز، هوای عید از هر کجا قابل استشمام است. از رقص حاجیفیروز در میان مردم تا بوی خوشایند بساطهای سبزه و تزئینات هفتسین، همه چیز از پویایی و انرژی خاصی برخوردار است که به جشنواره عید نوروز خودشان اضافه میشود.
البته با افزایش جمعیت، بازار تجریش همچنان به چالشهای ترافیک و تجمع ماشینها در خیابانها مواجه است. خیابان ولیعصر، یکی از زیباترین خیابانهای تهران، هر سال میزبان تعداد زیادی از مردم است که برای شاهدی بر فراز و نشیبهای فرهنگ و سنت بازار تجریش به اینجا میآیند.
بهترین زمان بازدید از بازار تجریش
بهترین زمان برای بازدید از بازار تجریش، وابسته به هدف شما از این سفر است. اگر هدفتان خرید است و به دنبال یک تجربه آرامشبخش و خلوت هستید، ممکن است در زمانهایی مثل وسط هفته و در زمانی که هیچ مناسبت خاصی پیش نیست، بهترین تصمیم باشد.
در صورتی که به دنبال یک تجربه شگفتانگیز از آنجا هستید و تمایل به شکمگردی و گشتوگذار در حال و هوای خاص بازار دارید، بهترین زمان برای بازدید عصر است. در این زمان، تمامی مغازهها باز هستند و شبهای تجریش به ویژه زیبا و دیدنی میشوند.
برای تجربه مراسمهای مذهبی و سنتی، به دورههای خاصی از سال توجه کنید. برای مثال، دهه اول محرم و شبهای قدر میتوانند بهترین زمان برای شرکت در مراسمهای خاص بازار تجریش باشند.
ساعت کاری بازار تجریش
ساعات کاری بازار تجریش از ساعت ۹ صبح تا ۱۰ شب میباشد. شبها معمولاً شلوغتر از سایر اوقات است، حتی در روزهای جمعه نیز بازار فعال است، اما در روزهای تعطیل، انتظار داشته باشید که جمعیت بازار افزایش یابد.
کالاهای بازار تجریش
بازار تجریش به عنوان یکی از مراکز تجاری پرآمیخته و پویا در تهران شناخته میشود. این بازار میزبان تنوع و تفاوت بسیاری از اجناس، از اشیاء رایج تا محصولات خاص و هنرهای دستی ایرانی است. از گوشههای مختلف این بازار، تا ادبیات علمی و هنری، تنوع و ثروت فرهنگی این مکان قابل مشاهده است.
صنایع دستی به عنوان یکی از بخشهای مهم بازار تجریش، شامل انواع و اقسام صنایع دستی از نقاط مختلف ایران میشود. این شامل ترمه یزد، خاتم کاری، مینا و ظروف مس اصفهان، سفال همدان، گلیم و جاجیم کردستان، ظروف مسی و سایر آثار هنری است که به عنوان نمایندههای برجسته صنایع دستی ایران به شمار میروند.
مغازههای ادویهفروشی و عطاریهای بازار تجریش نیز جزو جاذبههای این بازار هستند. این مکانها با تنوع بسیاری از ادویهها و عطرها، مسافران را به خود جلب میکنند. از شیر مرغ تا جان آدمیزاد، تمامی نیازهای آشپزخانه و عطریات در اینجا به دست میآید.
آجیل و خشکبار نیز یکی از بخشهای مهم بازار تجریش محسوب میشود. این بازار مکانی مناسب برای تهیه آجیل و خشکبار مرغوب از نقاط مختلف ایران است. پسته دامغان و رفسنجان، زعفران خراسان، شیرینی و گز اصفهان از جمله محصولات محبوبی هستند که در اینجا به فروش میرسند.
تسبیح و زیورآلات نیز از جاذبههای دیگر بازار تجریش هستند. مغازههایی که تسبیحهای متنوع و زیورآلات زیبا را به مشتریان خود عرضه میکنند، میتوانند یادگاری خوبی از این بازار باشند.
در نظر داشته باشید که مغازههای معروف فروش ترشی نیز جزو جاذبههای خوشمزه بازار تجریش محسوب میشوند. تنوع بسیاری از ترشیها و محصولات خاص این مغازهها، هر بار با یک تجربه جدید از خرید مواجه میشوید و این امر حس شگفتی و شادی را برای شما ایجاد میکند.
مکانهای دیدنی اطراف بازار تجریش
در ادامه شما را با مکان های دیدنی اطراف بازار تجریش آشنا می کنیم.
دربند
واقع در فاصله سه کیلومتری از بازار تجریش، منطقهای جذاب و زیبا به نام دربند به واسطه آبوهوای فوقالعاده خود، در فصول گرم سال به عنوان یک مقصد ایدهآل برای تفریح شناخته میشود. این منطقه با جلب اقشار مختلف از پایتختنشینان به دلیل فرار از شلوغی و آلودگی هوا شهر معروف است. امکانات فراوان و طبیعت زیبای اطراف دربند، آن را به یک مقصد پرطرفدار برای گردشگران و اهالی شهر تبدیل کرده است.
یکی از جذابیتهای دربند، منظرههای خیرهکننده و دلفریب آن است که در فصلهای گرم سال به خصوص، شگفتانگیز تر میشود. توجه به زیباییهای طبیعی این منطقه، امکان انجام فعالیتهای تفریحی در فضای باز را برای بازدیدکنندگان ارائه میدهد. علاوه بر این، مزایای آبوهوای مطلوب این نقطه موجب شده است که افراد بیشتری به دنبال گذراندن اوقات فراغت خود در اینجا باشند.
همچنین، چشمانداز زیبا و دلنشین در اطراف دربند، باعث شده تا این منطقه به یک مکان عالی برای کوهنوردی تبدیل شود. علاقهمندان به ماجراجویی و تجربه حس فوقالعاده کوهنوردی میتوانند بدون نیاز به سفرهای دورافتاده، از زیباییهای این منطقه لذت ببرند و با هماهنگی آسان با طبیعت، لحظاتی به یادماندنی را تجربه کنند.
به علاوه، طعم لذیذ خوراکیها و غذاهای محلی در رستورانها و کافههای این منطقه، تجربه یک سفر کامل و شگفتانگیز را برای بازدیدکنندگان به ارمغان میآورد. بنابراین، دربند با ترکیبی از طبیعت، تفریحات فراوان و خدمات خوب، یک مقصد بینظیر برای گردشگران و علاقهمندان به سفرهای فرامحلی است.
کاخ سعدآباد
کاخ سعدآباد، یک مجموعه تاریخی و فرهنگی معروف در تاریخ معاصر ایران، بهعنوان محل اقامت آخرین پادشاهان دوره قاجار و پهلوی شناخته میشود. این مجموعه که در پاهای کوه توچال واقع شده است، از ۱۸ کاخ تشکیل شده است. پس از انقلاب اسلامی ایران، تغییر کاربری یافته و بسیاری از کاخها به عنوان موزه بهرهمند شدهاند. همچنین، برخی از این ساختمانها به امور اداری یا نهادهای ریاست جمهوری اختصاص یافتهاند.
کاخ نیاوران
کاخ نیاوران، یکی دیگر از جواهرهای دیدنی تهران در منطقه شمیرانات، در باغی به مساحت ۱۱ هکتار واقع شده است. قبل از انقلاب اسلامی، این کاخ بهعنوان یک ییلاق برای خانواده محمد رضا شاه پهلوی خدمت میکرد و پس از انقلاب به موزه تبدیل شد. دسترسی به این باغ از خیابان باهنر (نیاوران) امکانپذیر است و پارک نیاوران در جنوبیترین نقطه این باغ قرار دارد.
باغ فردوس
باغ فردوس، با تاریخ طولانی خود که به دوران قاجار و حکومت محمد شاه بازمیگردد، در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. این باغ در سال ۱۳۸۱ به موزه سینمای ایران تبدیل شده و شامل اجزای مختلفی نظیر تالار آغازگران، تالار معاصران، تالار نامآوران، بخشهای مختلف سینمای کودک و نوجوان، سینمای دفاع مقدس، تماشاخانه، بخش صدا و دوبله، خانه فرهاد و اتاق علی حاتمی میشود.
بازار تجرش تهران کجاست؟
بازار تجریش تهران یک بازار سرپوشیده است و در کنار میدان تجریش و حرم امام زاده صالح قرار گرفته است.
راه های دسترسی به بازار تجریش تهران
بازار تجریش تهران در میدان تجریش قرار دارد و راه های دسترسی به آن از تنوع بسیار بالایی برخوردار است. ایستگاه مترو، اتوبوس، پایانه تاکسی در دسترس شما است و حتی می توانید با ماشین شخصی تان نیز خودتان را به میدان تجریش برسانید.
مترو
اگر سوار خط تجریش به کهریزک همان خط ۱ یا قرمز متروی تهران است بشوید، ایستگاه پایانی آن تجریش است. ایستگاه متروی تجریش یکی از عمیق ترین ایستگاه های شهر به شمار می رود و باید جندین پله برقی مختلف را سوار شوید تا بتوانید خودتان را به سطح خیابان برسانید. از ایستگاه مترو که بیون بیایید می توانید ورودی بازار تجریش تهران را در مقابل خود ببینید.
اتوبوس BRT
یکی دیگر از راه های دسترسی به بازار تجریش تهران استفاده از اتوبوس های BRT است. خط اتوبوس تجریش به راه آهن از میدان راه آهن به میدان تجریش حرکت می کند و البته در میانه راه در ایستگاه های متعددی نیز توقف دارد. البته به غیر از اتوبوس های BRT از ایستگاه های اتوبوس معمولی نیز می توانید استفاد کنید. به عنوان مثال خط اتوبوس رسالت به قدس از میدان رسالت به سمت میدان تجریش حرکت می کند.
تاکسی
در اکثر پایانه های تاکسی شهر تهران می توانید سوار تاکسی های خط تجریش شوید و خودتان را به میدان تجریش و از آنجا به بازار تجریش تهران برسانید.
خودرو شخصی
برای رسیدن به بازار تجریش تهران با خودروی شخصی می توانید از خیابان های وایعصر، زعفرانیه، شریعتی و نیاوران استفاده کنید. لازم به ذکر است که در صورت استفاده از خودروی شخصی یکی از مشکلات پیش روی شما جای پارک خواهد بود. تعداد پارکینگ های اطراف تجریش کم نیست ولی با توجه به حجم زیادی از مراجعه کننده بسیاری از آن ها سریع پر می شوند.
جمعبندی
بازار تجریش تهران با ترکیب منحصربهفردی از تاریخ و زندگی امروز، یک نمایشگاه فرهنگی و تجاری بینظیر ایجاد کرده است. این بازار، از یک سو به عنوان مرکز خرید و تجارت شهر شناخته میشود و از سوی دیگر به عنوان یک جاذبه گردشگری و فرهنگی برجسته در تهران تلقی میشود. از زیباییها و تنوع بازار تجریش، نهتنها مردمان تهران بلکه گردشگران از نقاط مختلف جهان نیز به خود جلب میشوند.