عمارت شاپوری

عمارت شاپوری | یکی از معروف‌ ترین جاذبه‌های گردشگری شیراز

امروزه بسیاری از افراد ‌زمانی که نام شیراز را می‌شوند، آرامگاه شاعر بزرگ سعدی را تصور می‌کنند؛ اما شهر شیراز علاوه‌بر مقبره شیخ سعدی، از مکان‌های دیدنی و گردشگری بسیاری برخوردار بوده که عمارت شاپوری نیز یکی از آن‌ها است. عمارت شاپوری همان‌طور که از نامش پیداست در گذشته بسیار دور توسط فردی به نام عبدالصاحب شاپوری که تاجری بزرگ در آن دوره بوده، طراحی و توسط ابوالقاسم مهندسی معمار نامدار آن دوره ساخته شد. این عمارت زیبا دارای بخش‌های مختلفی است که امروزه به مکان‌های تفریحی تبدیل شده‌اند و به همین دلیل افراد بسیاری برای بازدید از این مکان دیدنی به شیراز سفر می‌کنند.

عمارت شاپوری

تاریخچه

تاریخ ساخت عمارت شاپوری به اوایل دوره پهلوی بازمی‌گردد. این عمارت در سال ۱۳۱۰ توسط عبدالصاحب شاپوری، یکی از تاجران بزرگ شیراز که اصالتی کازرونی داشت، ساخته شد. پروژه ساخت عمارت به مدت ۵ سال به طول انجامید و در سال ۱۳۱۵ با معماری حاج ابوالقاسم مهندسی، یکی از برجسته‌ترین معماران شیراز، به پایان رسید. این عمارت با رویکردی نوآورانه و آزاد نسبت به معماری دوران خود طراحی شده بود و به شکل قابل توجهی با دیگر خانه‌های آن دوره تفاوت داشت.

عمارت شاپوری به مدت شش دهه ملک موروثی خاندان شاپوری بود تا اینکه در سال ۱۳۷۸ به سازمان میراث فرهنگی فروخته شد. این اثر ارزشمند در سال ۱۳۷۹ با شماره ۲۷۸۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. متأسفانه، خرید و ثبت این خانه توسط سازمان میراث فرهنگی باعث نشد که حفاظت مناسبی از آن صورت گیرد و برای مدتی طولانی به حال خود رها شده بود. اما با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و تلاش برای مرمت و بازسازی، این عمارت از وضعیت متروکه خارج شد و تبدیل به یک کافه‌رستوران در دل تاریخ معاصر گردید.

معماری عمارت شاپوری چگونه است؟

عمارت شاپوری امروزه به عنوان یکی از معروف‌ترین و بهترین جاهای دیدنی شیراز شناخته می‌شود. این عمارت زیبا باتوجه به معماری بی‌نظیر خود، از درخت‌های بسیاری نیز برخوردار است؛ به همین دلیل برخی از افراد آن را به نام باغ شاپوری نیز می‌شناسند. وجود این درختان میوه در این عمارت باعث شده که به یک باغ ایرانی به سبک اروپایی و ایرانی تبدیل شود.

در واقع عمارت شاپوری به‌دلیل این‌که در زمان‌های قدیم محل زندگی افراد بوده، آن‌ها بنابر سلیقه‌ خود این عمارت را در دوره پهلوی به سبک اروپایی طراحی کرده‌اند و امروزه این باغ و عمارت هیچ شباهتی به باغ‌های ایرانی ندارد و تماماً به سبک و اندیشه‌های اروپایی طراحی و بنا شده است.

نمای عمارت شاپوری

این عمارت زیبا در اوایل دوره پهلوی بنا شده و امروزه به عنوان یکی از بنا‌های معروف آن دوره شناخته می‌شود. عمارت شاپوری نمای‌ بی‌نظیری را به خود اختصاص داده که برخی از این نما‌ها که زیبایی آن را نیز دوچندان کرده‌اند به شرح زیر هستند.

۱. نمای بیرونی آن

در هنگام ورود به هر مکانی نخستین چیزی که به چشم می‌آید، نمای بیرونی آن است و چشم را به خود خیره می‌سازد. عمارت شاپوری نیز همانند دیگر عمارت‌ها از نمای بیرونی بی‌نظیری برخوردار است که چشم هر بازدیدکننده‌ای را به خود خیره می‌کند. بالکن عمارت شاپوری یکی دیگر از عناصر عجیبی است که در آن زمان از آن استفاده می شد. این بالکن از ستون‌هایی با گچ‌بری‌ها و رنگ‌آمیزی‌ هنرمندانه‌ای ساخته شده که یکی از زیباترین بخش‌های این عمارت به شمار می‌رود.

۲. ورودی و پلکان عمارت

این عمارت در دو طبقه بنا شده که امروزه یکی از قسمت‌های عجیب آن به شمار می‌رود؛ چراکه در آن دوره  کمتر از این نوع معماری‌ها برای خانه‌ها استفاده می‌کردند. در هنگام ورود به آن باید به سمت شمالی این عمارت بروید تا وارد آن شوید و بعد برای دیدن دیگر بخش‌های آن، باید از پله‌ها بالا رفته تا به طبقه دوم برسید. در هنگام ورود به طبقه دوم شما شاهد گچ‌بری‌ها و ستون‌هایی خواهید بود که برای تزئینات بخش بیرونی از آن‌ها استفاده شده است.

۳. طبقات آن

عمارت شاپوری شامل دو طبقه می‌شود که هر طبقه، اتاق‌هایی در خود جای داده و هر کدام از آن‌ها مخصوص فردی یا کارهایی مهمی بوده‌اند. در واقع مشاهده این‌گونه معماری‌ها در آن زمان، برای افراد بسیار عجیب به نظر می‌رسد. حتی این موضوع نیز جالب توجه است که در آن زمان از چنین ایده‌های خلاقانه‌ای استفاده می‌کردند.

۴. حوض عمارت

در زمان‌های قدیم در بسیاری از خانه‌ها، حوضی در بخش میانی خانه وجود داشته؛ عمارت شاپوری نیز دارای یک حوض بوده که وجود آن جلوه فوق‌العاده‌ای را به این عمارت بخشید. حوض خانه شاپوری از سنگ گندمک با کاشی‌های فیروزه‌ای ساخته شده که همین امر سبب گردیده که تفاوت آن با دیگر حوض‌ها بسیار زیاد و جالب توجه باشد. در کنار‌ه‌های این حوض از گلدان‌هایی با گل‌های زیبا استفاده شده که جلوه‌ای دیدنی به آن بخشیده است.

عمارت شاپوری

بخش‌ های اصلی عمارت شاپوری کدامند؟

عمارت شاپوری علاوه‌بر معماری جالبی که در آن به کار رفته است، شامل بخش‌های مختلفی می شود که توجه بسیاری از افراد را به خود جلب کرده‌اند. تا دهه هفتاد در این عمارت خاندان شاپوری زندگی می‌کردند و بعد از مدتی و در سال ۱۳۷۸، میراث فرهنگی آن را خریداری کرده و به عنوان یک اثر ملی به ثبت رسید. برخی از بخش‌های اصلی این عمارت به شرح زیر هستند.

  1. باغ‌های داخل عمارت

درختان بسیاری در داخل این عمارت وجود دارند که به عنوان بخش‌های اصلی آن به شمار می‌روند. درختان کاشته شده در این عمارت، تفاوت‌های بسیاری با یکدیگر دارند و با فرارسیدن فصل بهار این درختان میوه نمایی خارق‌العاده خود را به نمایش می‌گذارند. این باغ از بخش‌های بسیاری مانند اندرونی، عمارت کالسکه، حیاط و… تشکیل شده و همین امر سبب گردیده که افراد زیادی به بازدید از این مکان بپردازند.

  1. وجود آثار هنری و صنایع‌ دستی

نمایشگاه‌هایی بسیاری در شهر شیراز برگزار می شوند که یکی از آن‌ها در این عمارت واقع شده است. افرادی‌ که برای بازدید از این عمارت می‌آیند، می‌توانند با مراجعه به این نمایشگاه‌ها انواع صنایع‌ دستی، تاریخی و فرهنگی را به عنوان سوغاتی از شهر شیراز برای خود و خانواده به یادگار ببرند. وجود این نمایشگاه در این عمارت به یکی از بخش‌های اصلی آن تبدیل شده و افراد بسیاری را نیز به خود جذب کرده است.

  1. رستوران و کافه‌های درون عمارت

بعد از این‌که سازمان میراث فرهنگی این عمارت را خریداری کرد، تغییراتی را در آن به وجود آورد تا افرادی که به آن مراجعه می‌کنند، بتوانند نهایت لذت را ببرند. امروزه تمامی مکان‌های دیدنی، از محل‌هایی برای استراحت برخوردار هستند که عمارت شاپوری نیز این قاعده مستثنی نیست. افراد می‌توانند در این عمارت که خود در گذشته خانه‌ای مجلل به شمار می‌رفته، به استراحت کردن بپردازند؛ اما امروزه سازمان میراث فرهنگی تغییراتی مانند رستوران، کافه، غرفه‌های دیگر و… را در این مکان به وجود آورده تا افراد دیگر از ماندن در این عمارت احساس نارضایتی نداشته باشند و از سفر خود لذت ببرند.

عمارت شاپوری

بهترین زمان بازدید

شهر شیراز به عنوان یکی از شهر‌های خوش‌ آب‌وهوا شناخته می‌شود؛ اما افرادی که قصد سفر به این شهر را دارند، بهترین زمان برای بازدید از مکان‌های دیدنی و تاریخی آن فصل بهار و اردیبهشت ماه است. این شهر در اردیبهشت ماه به یک بهشت بی‌نظیر تبدیل خواهد شد و به همین دلیل ممکن است در این زمان با ازدحام جمعیت مواجه شوید. اگر در فصل بهار نتوانستید به این شهر زیبا سفر کنید، در فصل پاییز و آبان ماه نیز می‌توانید برای سفر خود اقدام نمایید و از آن لذت ببرید. در صورت تمایل برای این سفر، برنامه‌ریزی‌های خود انجام دهید تا با ازدحام جمعیت مواجه نشوید و سفری فوق‌العاده را تجربه نمایید.

جاهای دیدنی نزدیک به خانه شاپوری شیراز:

  • ارگ کریم‌خان: این قلعه تاریخی با ۱۵ دقیقه پیاده‌روی از خانه شاپوری قابل دسترسی است.
  • موزه پارس: یک موزه تاریخی جذاب که با ۱۴ دقیقه پیاده‌روی به آن می‌رسید.
  • خانه موزه فروغ‌الملک: خانه‌ای تاریخی که تنها ۱۴ دقیقه با پای پیاده از خانه شاپوری فاصله دارد.
  • خانه تاریخی منطقی‌نژاد: با ۱۵ دقیقه پیاده‌روی به این خانه تاریخی خواهید رسید.
  • حمام وکیل: این حمام سنتی و تاریخی ۱۷ دقیقه پیاده‌روی از خانه شاپوری فاصله دارد.
  • سرای مشیر بازار شیراز: با ۱۹ دقیقه پیاده‌روی به این بازار تاریخی و جذاب می‌رسید.
  • مدرسه خان: این مدرسه قدیمی و مشهور، حدود ۲۰ دقیقه پیاده‌روی از خانه شاپوری دارد.

هتل‌های نزدیک به خانه شاپوری شیراز:

  • هتل ساسان: این هتل در فاصله ۲ دقیقه پیاده‌روی از خانه شاپوری قرار دارد.
  • هتل آریانا: با یک پیاده‌روی ۲ دقیقه‌ای به این هتل می‌رسید.
  • هتل کوثر: این هتل با ۴ دقیقه پیاده‌روی در نزدیکی خانه شاپوری قرار گرفته است.
  • هتل جام جم: تنها ۷ دقیقه پیاده‌روی تا این هتل فاصله است.
  • هتل صدرا: با یک پیاده‌روی ۹ دقیقه‌ای به این هتل خواهید رسید.
  • هتل پلارسیان: این هتل در فاصله ۹ دقیقه پیاده‌روی از خانه شاپوری واقع شده است.
  • هتل پرشین: حدود ۱۰ دقیقه پیاده‌روی برای رسیدن به این هتل نیاز است.
  • هتل زندیه: این هتل ۱۵ دقیقه پیاده‌روی از خانه شاپوری فاصله دارد.

رستوران‌ها و غذاخوری‌های نزدیک به خانه شاپوری شیراز:

  • رستوران سنتی حاجی بابا: این رستوران سنتی یکی از مکان‌های نزدیک به خانه شاپوری است.
  • کافه رستوران قوام: مکانی برای لذت‌بردن از غذا و نوشیدنی در نزدیکی خانه شاپوری.
  • رستوران سنتی شرزه: یک رستوران سنتی که در نزدیکی خانه شاپوری قرار دارد.
  • رستوران سنتی گلشن: این رستوران نیز یکی از گزینه‌های نزدیک به خانه شاپوری برای صرف غذا است.

مسیرهای دسترسی

عمارت شاپوری شیراز در مکانی قرار گرفته که به بسیاری از جاذبه‌های دیدنی نزدیک است و دسترسی به آن بسیار آسان است. اگر با خودروی شخصی سفر می‌کنید، می‌توانید از طریق چهارراه پارامونت یا سه‌راه‌ نمازی وارد خیابان‌ لطفعلی‌خان شوید و سپس به سمت خیابان انوری بروید. عمارت شاپوری تقریباً در وسط خیابان انوری و در سمت چپ قرار دارد.

 مسیر دسترسی با تاکسی: برای رسیدن به عمارت شاپوری با تاکسی، می‌توانید به‌راحتی یک تاکسی بگیرید، چه اینترنتی و چه غیراینترنتی، و به راننده بگویید که قصد دارید به خانه شاپوری شیراز بروید. احتمال اینکه راننده‌ای در شیراز نداند خیابان انوری کجاست، بسیار کم است. این خیابان به‌خوبی شناخته شده است، بنابراین استفاده از تاکسی گزینه‌ای ساده و بی‌دردسر برای رسیدن به عمارت شاپوری است.

مسیر دسترسی با مترو: ایستگاه زندیه شیراز، در حدود ۵۵۰ متر با عمارت شاپوری فاصله دارد. برای رسیدن به این ایستگاه، می‌توانید از خط ۱ مترو استفاده کنید. پس از خروج از مترو، کافیست به سمت خیابان انوری بروید و حدود ۲۰۰ متر در این خیابان پیش بروید تا به عمارت برسید.

راه دیگر دسترسی از خیابان توحید است. این خیابان را تا رسیدن به خیابان اهلی ادامه دهید، سپس تا انتهای خیابان اهلی رفته و به سمت چپ بپیچید. چند قدم که جلو بروید، عمارت شاپوری در مقابلتان قرار خواهد گرفت.

مسیر دسترسی با اتوبوس: برای رفتن به عمارت شاپوری با اتوبوس، می‌توانید از خطوط ۷۰ و ۷۸ استفاده کنید. نزدیک‌ترین ایستگاه‌های اتوبوس به این عمارت، ایستگاه سینما آریانا و ایستگاه چهارراه زند هستند. پس از پیاده شدن در این ایستگاه‌ها، با یک پیاده‌روی کوتاه ۲ دقیقه‌ای در خیابان انوری، به مقصد خواهید رسید.

سخن پایانی

عمارت شاپوری امروزه یکی از معروف‌ترین و محبوب‌ترین عمارت‌ها به شمار می‌رود که بسیاری از افراد جهت بازدید از آن به شیراز، شهر گل و بلبل سفر می‌کنند. این عمارت باتوجه به معماری عالی که در آن به کار رفته، نمایی فوق‌العاده را در شب به نمایش می‌گذارد. عمارت شاپوری علاوه‌بر باغ‌هایی که بخش اصلی آن را تشکیل داده‌اند، دارای بخش‌های دیگری مانند حوض، عمارت کالسکه، اندرونی و… است که زیبایی آن را دوچندان کرده‌اند.

 

سوالات متداول:

عمارت شاپوری کجاست؟

عمارت شاپوری در شهر شیراز، خیابان کریم‌خان زند، خیابان انوری، در تقاطع خیابان اهلی قرار دارد.

دسترسی به عمارت شاپوری چگونه است؟

برای رسیدن به این عمارت، می‌توانید از وسایل نقلیه عمومی یا خودروی شخصی استفاده کنید. نزدیک‌ترین ایستگاه مترو به عمارت شاپوری، ایستگاه زندیه است. با پیاده شدن در این ایستگاه، کمی پیاده‌روی کنید تا از طریق خیابان‌های توحید و انوری به مقصد برسید. اگر از اتوبوس استفاده می‌کنید، می‌توانید خط پایانه ولیعصر-پایانه نمازی را انتخاب کرده و در ایستگاه چهارراه زند پیاده شوید. از این ایستگاه، با یک پیاده‌روی کوتاه در خیابان انوری، به عمارت شاپوری خواهید رسید.

ساعات بازدید عمارت شاپوری کدامند؟

عمارت شاپوری، که در حال حاضر میزبان یک کافی‌شاپ و رستوران است، از ساعت ۸ صبح تا ۱۱ شب به‌صورت یکسره باز است.

بهای بلیط عمارت شاپوری چقدر است؟

برای ورود به این عمارت، بلیطی به قیمت ۲ هزار تومان برای بازدیدکنندگان داخلی و ۵ هزار تومان برای گردشگران خارجی وجود دارد. با این حال، اگر از منوی کافی‌شاپ یا رستوران استفاده کنید، نیازی به پرداخت این مبلغ نخواهد بود،البته باید توجه داشت با گذشت زمان این قیمت‌ها احتمالا تغییر خواهند داشت.

شماره تلفن عمارت شاپوری شیراز چیست؟

برای اطلاعات بیشتر یا تماس با عمارت شاپوری، می‌توانید از شماره تلفن ۰۷۱۳۲۳۴۷۴۹۱ استفاده کنید.

Telegram
WhatsApp
Twitter
Email

دیدگاهتان را بنویسید